Alle jeugdzorgwerkers in Nederland gaan met een nieuw eigen 'Beroepscode voor de jeugdzorgwerker' werken. Dat is nieuw voor hen. Elke jeugdzorgwerker zal deze nieuwe Beroepscode met ethische richtlijnen moeten kennen en moeten kunnen hanteren. De kwaliteit van de jeugdzorg krijgt met deze beroepscode een belangrijke impuls. 
De beroepscode is in te zien op de site van de Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers: Klik hier 
Het boek ‘Moresprudentie’ van educatieve mediaspecialist ThiemeMeulenhoff dat dit jaar verscheen, biedt handvatten om de beroepscode in de praktijk te gebruiken. Het is het eerste en enige boek dat ethiek bespreekt aan de hand van de nieuwe beroepscode: lees hier verder.


Review op bol.com:
 
Zeer overzichtelijk en compleet
8 oktober 2012 | Door: JMSteenmeijer
Moresprudentie biedt een goede inleiding op het gebied van de beroepsethiek. Het begint met een beschrijving van verschillende soorten ethiek. Een lastig onderwerp, maar in zeer begrijpelijke taal uitgelegd. Het tweede deel van het boek gaat meer in op de praktijk. Hoe kun je met morele dilemma's omgaan? Aan de hand van de artikelen van de drie 'sociale' beroepscodes worden handreikingen en modellen gepresenteerd. De oplossing voor morele dilemma's kun je natuurlijk niet in een boek lezen, maar ontvouwt zich door in de praktijk de confrontatie aan te gaan met de verschillende perspectieven en de onderliggende waarden van de belanghebbenden. Voor je als professional dat proces ingaat, is het wel handig om enige kennis over ethiek en moresprudentie te hebben. Mooie bijkomstigheid is dat het alle artikelen van de beroepscodes behandelt en van een (morele) toelichting voorziet. Daardoor is het ook als naslagwerk en 'opfrisser' prima te gebruiken. Dit boek biedt een zeer complete basis en is een aanrader voor alle sociale professionals!

Info boek 'Moresprudentie. Ethiek en beroepscode in het sociaal werk'