‘Investeren in maatschappelijk werk levert meer op dan in psychiatrie.’ 
Geef mensen die vastlopen liever een coach dan een psychiatrische behandeling’, stelt Hans van Ewijk in zijn oratie als bijzonder hoogleraar ‘Grondslagen van het maatschappelijk werk’ aan de Universiteit voor Humanistiek. In het blad ‘Psy’ zegt Hans van Ewijk het zorgelijk te vinden dat we
in Nederland veel meer mensen in psychiatrische klinieken stoppen dan in ons omringende landen: ‘We concentreren ons op het behandelen van stoornissen. Psychiatrische instellingen boeken daar maar beperkte resultaten mee. Mensen met een psychiatrische aandoening hebben er vaak meer aan als ze geholpen worden om in hun eigen omgeving te functioneren. Investeren in maatschappelijk werk levert meer op dan investeren in de psychiatrie.’
In reacties op het artikel krijgt Van Ewijk duidelijk bijval. Hieronder enkele reacties:

Ø  Het beste advies sinds jaren op het gebied van hulp voor mensen met pyschische klachten. Mensgericht, praktisch en doelmatig.

Ø  Heel juist en goed verwoord stuk. Misschien gaan de gezaghebbers in de klinieken nu ook eens nadenken.

Ø  Een maatschappelijk werker kan, in heel erg veel gevallen, zeer veel meer doen dan het slikken van zeer verslavende middelen als anti-depressiva of andere anti-psychotica.

Ø  Eindelijk weer eens een verhaal dat getuigd van gezond verstand in een GGz-wereld die bol staat van het verplaatsen van komma's om daarmee 'wetenschappelijk' te scoren.

Ø  Helemaal mee eens! Als men in de GGz-instelling 14 jaar geleden gekeken had naar de hulpvraag die ik gesteld had i.p.v. me eerst vol te stoppen met medicatie had ik nu waarschijnlijk het leven gehad dat ik wilde hebben.

Ø  Ik ben blij met het inzicht van Hans van Ewijk.

Lees  hier het artikel in Psy plus de reacties: PSY.