02-11-09: De Koerdische Celal Altuntas, maatschappelijk werker bij Zebra Welzijn, was vijftien toen twee van zijn neven werden vermoord. Hoewel hij ze nooit had gezien, wees zijn familie hem aan om de moorden te vergelden.
Potentiële daders van eerwraak moeten zich eerder melden voor hulp. De gemeente Den Haag en hulpverleners starten het project ‘Geen eer aan te behalen’ om hen over de streep te trekken. Het is voor het eerst dat niet de slachtoffers, maar juist de daders van eerwraak worden benaderd.
Het doel van het project is het voorkomen van eergerelateerd geweld door het aanspreken van potentiële daders en hun omgeving en hen hulpverlening te bieden.
Hulp aan slachtoffers van eergerelateerd geweld heeft volop de aandacht van hulpverlenende instanties, de overheid en politie. Waar het op dit moment aan ontbreekt, is specifieke aandacht voor de mogelijke daders. Preventie van eergerelateerd geweld is mogelijk door potentiële daders en hun omgeving op een passende manier aan te spreken en hen op andere gedachten te brengen.
Celal Altuntas legt bij de start van het project zijn eigen ervaringen en het doel van het project uit.
Informatie: www.zebrawelzijn.nl
Een ogenblik geduld a.u.b.