Hoog tijd voor discussie professionalisering maatschappelijk werk:

Wat is een effectieve maatschappelijk werker?

De professionalisering van het maatschappelijk werk is een actueel thema. In 2006 stelt bijzonder hoogleraar maatschappelijk werk prof. dr. Van der Laan in zijn boek ‘Maatschappelijk werk als ambacht'  dat het vrij slecht gesteld is met de ambachtelijkheid van het maatschappelijk werk. Van der Laan schrijft: ‘De professionals worden te weinig als de experts gezien, maar als ‘uitvoerend werker' in een productmatige management benadering.'
En in 2007 volgt opleider Sjef de Vries met ‘Wat werkt?' Met een andere, eveneens prikkelende, invalshoek. Hij zegt: ‘De cliënt zelf en niet de methode bepaalt het succes van hulpverlening. Het zijn de ‘common factors' - de werkrelatie, de persoon van de hulpverlener of van de cliënt - die er toe doen: voor 87% bepalen zij het effect van de hulp'. De auteur biedt een wetenschappelijke onderbouwing waarom het maatschappelijk werk zo effectief is op basis van die common factors.  Zij die zijn visie verwerpen daagt De Vries uit om hun vraagtekens en hun eigen visie op effectiviteit hard te maken.
Daarnaast uitten zelfs Tweede Kamerleden recent hun zorgen over de professionalisering van het maatschappelijk werk. Dan is wel de vraag:
Waar blijven de reacties van managers en (vooral) maatschappelijk werkers zelf?

Uitdaging voor elke instelling: opmaken professionaliseringsbalans
De invalshoeken van Van der Laan en van De Vries vormen de ingrediënten voor een noodzakelijk en fundamenteel debat over de stand van zaken van de professie maatschappelijk werk. Zonder duidelijke richtingbepaling staat de kwaliteit en daarmee de toekomst van de professie op het spel. Een breed debat over de professionalisering van het maatschappelijk werk is hard nodig.

CasusConsult biedt u twee artikelen bij dit discussiethema:
1. Discussievragen in het artikel 'Wat is een effectieve maatschappelijk werker?'
2. Achtergrondinformatie in het artikel 'Effectiviteit en kwaliteit in professioneel perspectief'.
Dat alles gericht op de hamvraag: ‘Wat is een effectieve maatschappelijk werker?'; te beantwoorden door elke maatschappelijk werker en als discussiethema geschikt voor instellingen voor maatschappelijk werk en opleidingen maatschappelijk werk. 
U kunt de artikelen vinden op de homepage: klik op 'Kennisdelen' en resp. 'Artikelen'.

U kunt ook reageren op de discussievragen en reageren op het artikel 'Effectiviteit en kwaliteit in professioneel perspectief': daarvoor dient u zich aan te melden als deelnemer van CasusConsult en respectievelijk de kennisgroep 'Professionalisering maatschappelijk werk'. Uw bijdragen in die groep zijn van harte welkom!

Maatschappelijk werk als ambacht: inbedding en belichaming' - G. van der Laan - ISBN: 90 6665 813 4 - 2006 Uitgeverij SWP Amsterdam: http://www.swpbook.com/

Wat werkt? De kern en de kracht van het maatschappelijk werk' - Sjef de Vries. 2007 - Uitgeverij SWP: http://www.swpbook.com/. Sjef de Vries is ruim 25 jaar actief als methodiekontwikkelaar en opleider/trainer in het MW.


Tip: gebruik - als u bent ingelogd op deze site - de zoekmachine! Type een willekeurig woord in en kijk wat de machine aan resultaten biedt.
In de kennisgroep 'Professionalisering Maatschappelijk Werk' vindt u meer achtergrondinformatie over het debat.
Een ogenblik geduld a.u.b.